Hrvatski dugi put 2019, „light verzija“

Hrvatski dugi put 2019, „light verzija“

Kako smo zakoračili u 2019 tu godinu vrijeme je da počnemo sa novim pripremama i planovima kako bi i ova 2019 ta bila obilježena novim hodačkim avanturama. Nakon prošlogodišnjeg hodanja lijepom našom od istoka preko sjevera i zapada do krajnjeg juga ostale su samo lijepe uspomene koje još uvijek nisam posložio u cijelosti a novi planovi polako istiskuju i potiskuju prošlogodišnje uspomene. Kako imam još ogromnu količinu video i foto materijala koje planiram posložiti u dva do tri video uratka usput mi se nameću nove ideje za nove avanture koje moram dobro isplanirati. Vremena je malo a posla je jako puno a ja nisam baš neki brzi tip za posao tako da ću raditi kako šta stignem.

 

Kada sam se nakon tri mjeseca hodanja lijepom našom vratio doma rekao sam da više nikada neću hodati tako dugačke distance kao što je bio  Hrvatski dugi put od Iloka do Prevlake ali „nikada ne reci nikad“ tako da sam za ovu godinu odabrao jedno kompromisno rješenje hodati da, ali ne tako puno.

Još 2014, 2015 i 2016 godine i prije toga hodao sam cijelim Velebitom, Gorskim kotarom Žumberkom i Samoborskim gorjem sa prijateljem Franjom povezujući planinarske putove i obilaznice.  Već tada se rodila ideja da se napravi jedan put i prehoda u cijelosti od Zagreba do Zadra i da ga trasiramo gpx tragom. Franjo je bio još ambiciozniji pa je predlagao da krenemo od centra svijeta Ludbrega preko Kalnika i Ivanščice do Medvednice i onda do Zadra. Da nije bilo suludih ideje sa PCTa o CLDTu ja i Franjo bi 2017 vjerojatno prehodali ovu distancu. Zaluđeni još većom ludošću zvanom CLDT ja i Franjo smo se dali na posao trasiranja ove tuđe ideje i svu energiju i slobodno vrijeme smo usmjerili na njenu realizaciju istražujući prohodne putove na terenu. Štoviše 2017 godine prehodao sam dio CLDTa od Iloka do Gorskog kotara preko Svetog Martina na Muri u kontinuitetu; 875km. Zbog kasnog starta i zbog vremenskih nepogoda u Gorskom kotaru morao sam ga prekinuti.  Ako ste pratili ovaj moj blog poznato vam je da 2018 godine od jednog puta nastala su dva sličnog sadržaja ali različitog koncepta a ja sam prvi uspio ovu dionicu od Iloka do Prevlake prehodati u cijelosti.

Na tragu ove priče ove godine sam odlučio realizirati moju i Franjinu ideju začetu još 2014 godine i prehodati novi Hrvatski dugi put ali “laight verziju“ od Zagreba do Zadra. Ne zato što ne bi mogao ili htio prehodati više ili napraviti dužu distancu već zato što ovakva distanca će biti bolje prilagodljiva hodaćima koji su zaposleni i kojima dužina hodanja ovisi o njihovim godišnjim odmorima. Kako u svijetu tako i kod nas hodanje na duge distance je sve popularnije i sve više ljudi hoda kroz prekrasna prostranstva udaljeni od civilizacije i stresnog načina života. Većini je zajedničko što svoje hodanje moraju podrediti vremenu sa kojim raspolažu. Rijetki su oni koji si mogu priuštiti neke duže i veće trailove upravo zbog vremena koje je potrebno za takav trail. Iako ova laight verzija ide i trasom Hrvatskog dugog puta u većem dijelu neke relacije sam malo izmijenio a dodao neka nova odredišta kojima će put prolaziti što se uklapa u koncept Hrvatskog dugog puta. Vjerojatno ću neke stvari mijenjati dok budem hodao što će ovisiti o potrebama snabdijevanja.  Neke stvari vezane uz put još nisam definirao ali imam još vremena a i sugestije ću rado prihvatiti. Ovaj put trebao bi trajati oko 25 dana a dužina puta trebala bi biti otprilike 650 kilometra.

 

Odgovori