Opatija-Bijele Stijene

1.7.2018 Škriljevo-Bitoraja

Rano ujutro supruga me odvezla do Škriljeva od kuda krećem za Fužine. U Fuzine dolazim poslije podne uspijevam se popeti do planinarskog skloništa Bitoraja gdje planiram prenoćiti. Uvjeti su nikakvi sve je puno vlage i pljesni. Spavam na katu i jako mi je zima po noći valjda od silne vlage u skloništu. Iako nisam u ruksaku nosio puno hrane put do Bitoraje mi je bio iscrpljujući i naporan.

 

2.7.2018 Bitoraja-Tuk

 

Ujutro bježim iz Bitoraje i spuštam se prema Sungeru i Mrkopalju. Spuštanje na ovu stranu gotovo je teže nego što je bilo  penjanje do Bitoraja. U Sungeru nalazim kafić i trgovinu i tu  radim prvu okrjepu. U Mrkoplju obavljam snabdijevanje za 3-4 dana uz još jednu okrjepu u kafiću. Poslije podne idem do Tuka gdje mislim noćiti . U domu sam naručio večeru bolonjez uzeo sobu i popio dva puta dva deci vina. Tu sam ponovno sreo prijatelje Slovence koji su se ovdje preselili iz Istre i sada ovuda skupljaju u svoje dnevnike štambilje. Zajedno smo popili po još jedno piće malo se družili i dosta rano otišli na spavanje.

 

 

 

3.7.2018 Tuk-Bijele Stijene

Budim se u 5 sati. Slovenci se pakiraju i brzo odlaze. Ja odlazim tek oko 7 jer sam si prao neki veš i još sam doručkovao prije polaska. Pošto je vrijeme mirisalo na kišu odlučujem ne ići Vihoraškim putem nego se penjem na Bijele Stijene preko Begove staze što mi je bilo izuzetno naporno s obzirom na težinu mog ruksaka. Skloniste na Bijelim stijenama zatičem veoma uredno .Naložio sam si vatricu kako bi posušio mokru odjeću. Dok sam kuhao juhu na vrata mi ulazi jedan Poljak koji hoda Dinariku. Lako se sporazumijevamo i sve mi se čini da ćemo nastaviti zajedno. Zove se Richard tako mi se predstavio a to je pandam nekog poljskog imena koje slično zvuci i nisam ga uspio zapamtiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori