NAJSJEVERNIJA TOČKA HRVATSKE

NAJSJEVERNIJA TOČKA HRVATSKE

Iako sam se probudio rano prije 6 sati do najsjevernije točke sam došao iza podne.  Tako je završila prva dionica Hrvatskog dugog puta. Iako sam mislio kako ću biti posebno oduševljen po završetku prve dionice i sretan zakoračiti u drugu dionicu oduševljenje je izostalo a u meni neka praznina jer ova najsjevernija točka mi nije ništa drugačija od svih drugih po kojima sam dosad prošao. Jedino zadovoljstvo je što je jedan dio puta iza mene. Usprkos praznini i odsutnosti oduševljenja u restoranu Mlinarova kuća počastio sam se ručkom i dobrim međimurskim vinom. Odmah poslije ručka zakoračio sam u drugu dionicu Hrvatskog dugog puta ipak malo sretniji valjda zbog finog ručka. Krenuo sam poljskim putevima prema mjestu Kapelščak nakon kojeg sam u jednom šumarku našao idealno mjesto za noćenje.

Sutradan sam preko Međimurskih brežuljaka prošaranim sa vinogradima i prelijepim klijetima, preko polja sa raznim kulturama, poljskim putevima došao do Drave nadomak Varaždina. U grad nisam ulazio nego sam uz obalu Drave našao lijepo  mjesto za spavanje.

Međimurje me posebno fasciniralo lijepo uređenim mjestima, kao i razgranatim i održavanim poljskim putovima i stazama, koje su sve ucrtane u mojim topografskim kartama, tako da nisam imao nikakvih nedoumica prolazeći tim područjem. Ugodno je bilo hodati i kroz naseljena mjesta koja imaju uređene pješačke i biciklističke staze, tako da ne morate strahovati od prometa na brzim cestama. Iako je Međimurje dosta gusto naseljeno, pješačenje je ugodno i ne previše zahtjevno. Unatoč sveprisutnoj civilizaciji, često se mogu naći prekrasni predjeli s prirodnim ljepotama koje fasciniraju.

Jedino sam u Međimurju imao problema pronaći pogodno mjesto za podizanje šatora a da pritom ne povrijedim nečiji privatni posjed i ne uznemirim mještane svojom prisutnošću tijekom noći. Zato sam nastojao noćiti što dalje od naseljenih mjesta. To je pak stvorilo novi problem s komarcima, koji su u ovom području najagresivniji, pogotovo u blizini Mure, i nikakva mi zaštita nije puno pomogla. Unatoč svemu, hodanje kroz Međimurje bilo je ugodno, a susreti s ljudima su uvijek bili srdačni i s puno podrške za moj pothvat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori