Osvrt na Barinški epitaf

Osvrt na Barinški epitaf
Imao sam čast ne samo upoznati Nikolu nego i sa njime hodati nekoliko dana. Također sam imao tu privilegiju, da pročitam prvi primjerak njegove knjige Barinški epitaf, još uvijek mirišljave po štamparskoj boji. Nisam neki književni kritičar ili stručnjak za književnost no moje mjerilo dobrog pisca i dobrog štiva je vrijeme koje ću utrošiti na čitanje knjige. Neke knjige čitam po nekoliko dana, neke po nekoliko tjedana, a sa nekima se mučim i po mjesec i više dana ovisno koliko mi se štivo sviđa i koliko mi je zanimljivo.
Nikolin prvijenac sam pročitao u jednom dahu. Štivo mi je bilo toliko zanimljivo da mi tijekom čitanja, unatoč umoru zbog dnevnih aktivnosti, san nikako nije dolazio na oči.
Ovo štivo iako izgleda kao putopisni rad, je puno više od klasičnog putopisnog djela. Ovdje nećete naći samo opisivanje predjela, krajolika i doživljaja, već je to priča o borbi čovjeka i njegovih emocija, priča o ostvarenju svoga sna, kojeg svatko od nas sanja a rijetko tko ga ostvari. Ova priča nije nimalo romantičarska ili egzotična kakvu će većina čitaoca očekivati, već je to priča prožeta sa puno bola, patnje, odricanja kroz koje Nikola prolazi na svom životnom putu i njegovom nadljudskom ustrajnošću da taj put i završi.
Vjerojatno će ovaj Nikolin rad i njegov put svatko doživjeti na svoj način, no rijetki će ga istinski razumjeti. True hiking je izazov i iskušenje koje većina planinara ne očekuje, ima više surovosti, patnje, bola i nepredvidivosti na tom putu te se nije uvijek lako nositi s time. Oni koji misle da je True hiking hodanje samo vikendom do prvog planinarskog doma, će nakon čitanja ove knjige možda naći inspiraciju za neke nove dimenzije koje Nikola u ovoj knjizi otvara.
Knjiga me se jako dojmila te će mi siguran sam biti veliki poticaj i na mom True Hiking putu. Ostavila je duboki trag u meni, otvorila mi je nove horizonte i inspirirala me da i sam pomičem svoje granice. Svakako preporučam čitanje ove inspirativne knjige.
Branko Maretić-Dečina

Odgovori