5. Dan

5. Dan
Kopačevo – Tikveš – Zmajevac

Prijeđeno: 28,5 km

Budimo se s prvim svitanjem i bez doručka, prije nego sunce izađe krećemo prema Tikvešu. Cilj nam je doći pred Zmajevac gdje planiramo noćiti. Hodajući i dalje osjećam laganu bol u tabanima iako su mi se noge poprilično regenerirale. No danas sam shvatio zašto imam probleme s tabanima. Razlog je što Nikola hoda za jednu brzinu brže od mene i ima ruksak za 2-3 kile lakši od mojega. Dok pokušavam ubrzavati i prilagođavati ritam hodanja Nikolinom, moji tabani trpe. Tako da sam odlučio ići svojim tempom i pustiti Nikolu po 500 metara ispred sebe, a nalazili bi se na nekom odmoru. Ovaj sistem je funkcionirao.

U Tikvešu smo se opskrbili vodom, napravili malo duži odmor kako bi skuhali ručak i na kraju razgledali Titovu rezidenciju. Taman dok smo završavali ručak od nekud se pojavio biciklist i prije nego se zaustavio viknuo – pozdrav True Hikeri. Ovaj pozdrav nas je opet malo zatekao, ali gospodin se odmah predstavio – Ime mi je Danijel i pratim vas preko Facebooka. Lovio nas je još od Osijeka u želji da se upozna s nama. I sam je, kako kaže, avanturističkog duha i želio bi se priključiti budućim projektima CLDT-a. Čavrljajući s Danijelom shvatili smo kako CLDT ima krasnu budućnost jer nam već u prvim danima traila pristupaju ljudi koji žele da ovaj projekt uspije i što je najvažnije žele u njemu učestvovati.
Pozdravljamo se s Danijelom, a Nikola i ja krećemo po jednoj dugačkoj aleji prema Zmajevcu. Pred samim Zmajevcem lovi nas sumrak i pri zadnjoj dnevnoj svjetlosti podižemo bivak i spremamo se za počinak.
Dvorac Tikveš

Dvorac Tikveš (Tikveški dvorac, Titov dvorac), kompleks građevina i uslužnih objekata s manjim, takozvanim lovačkim i glavnim dvorcem na području Parka prirode Kopački rit u Baranji, u općini Bilje, sjeveroistočno od naselja Bilje, na kraju županijske ceste Ž4055, blizu mjesta gdje se od te ceste odvaja nerazvrstana cesta prema Zlatnoj Gredi i lokalna cesta L44035 prema naselju Tikvešu.

U dunavskom poloju podignut je u 19. stoljeću omanji jednokatni lovački dvorac u šumskom i lovačkom kompleksu Tikveš. Taj je dvorac najvjerojatnije dao izgraditi nadvojvoda Fridrich Habsburški. Do Prvog svjetskog rata služio je kao ljetnikovac, a ponajviše kao lovačka kuća.
Glavni tikveški dvorac sagrađen je tridesetih godina 20. stoljeća za potrebe dinastije Karađorđevića u klasicističkom slogu sa secesijskim oznakama. Pročelje dvorca klasicistički je razigrano i obzidano fasadnom fugiranom opekom, dok su uglovi ožbukani imitacijom kamenih blokova. Dvorac se po etažama sastoji od podruma, prizemlja, prvog kata i tavana. Sredinom 20. stoljeća sagrađeno je nekoliko zgrada i uslužnih objekata. Poslije Drugog svjetskog rata u dvorac je dolazio tadašnji jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, ugošćujući u njemu svjetske državnike i vodio ih u lov.
U vrijeme Domovinskog rata dvorac je opljačkan i devastiran. Danas je obnovljen i pripremljen za turističku namjenu. Nalazi se pod upravom Javne ustanove Park priprode Kopački rit. Postat će hotel visoke kategorije s tri zvjezdice, a ujedno će biti konzerviran. Prema planovima za adaptaciju u desnom krilu prizemlja bit će stalni izložbeni prostor (muzej). Stari, lovački ili ladanjski dvorac (kako se nazivao u povijesti) obnovit će se u postojećim gabaritima kao depandansa glavnog dvorca.

Izvor Wikipedija

Odgovori