3. Dan

3. Dan

Vukovar – Sarvaš

Prijeđeno 34,2 km

Kako nas je kiša probudila u noći između 3 i 4 sata, više nisam mogao zaspati pa sam odlučio skuhati si čaj i dobro doručkovati, dok je Nikola spavao. Ubrzo sam i njega probudio tako da smo poslije doručka krenuli dalje. U Borovu smo se opskrbili vodom. Borovo je naselje i istoimena općina u blizini Vukovara u Hrvatskoj.
Odlučili smo krenuti ranije radi prognoze koja je predviđala izuzetno vrući dan. Dio puta smo hodali po pruzi, dio malom uskom asfaltnom cestom gdje smo nastavljali poljskim putevima do Bijelog Brda. Bijelo Brdo se nalazi na 15ak kilometara od Osijeka, uz državnu cestu Osijek-Erdut. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, u Bijelom Brdu živi 2.119 stanovnika u 720 kućanstava.
Danas sam osjetio da zbog vrućine trošim više vode pa sam počeo nositi oko 3 litre vode što je dosta otežalo ionako teški ruksak. Bol u nogama je postajala osjetno jača pa smo, kad god bi našli kakav hlad, radili pauzu. Bivak smo napravili iza Sarvaša gdje smo se u trgovini snabdijeli vodom. Sarvaš je osječko prigradsko naselje, na cesti prema Aljmašu.

Sarvaš

Povijest
Mjesto se prvi put spominje 1279. godine. U srednjem je vijeku bilo posjed različitih plemića: Lackovića, Hercega, Korođa i Berislavića.
Naseljeno je opet poslije protjerivanja turske vlasti u 18. stoljeću uglavnom Nijemcima. Godine 1944./1945. Nijemci su se morali iseliti ili su poginuli u logorima, a Sarvaš su naselili stanovnici iz Hrvatske. Prema popisu stanovništva iz 1910. godine Sarvaš je imao 1.191 stanovnika od čega 1.141 Nijemca.
Okupacijom mjesta od srpskog agresora 1991. iz njega je protjerano nesrpsko stanovništvo. Mirnom reintegracijom stvoreni su uvjeti za povratak Hrvata – katolika u ovo mjesto.

Izvor: Wikipedija

Odgovori